Araçta Kısa Devreden Doğacak Yangın Durumunda Nasıl Davranılır?
Araç yangınları her sürücünün başına gelebiliyor. Trafikte araç kullanırken hareket halinde bir yangın ile karşılaşmak her sürücü için çok endişe verici bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre araç yangınlarının %69’u motor kısmında ortaya çıkarken %35’i yolcu nedeniyle, %3’ yakıt tankından kaynaklı ve %2’si de lastik ve farların ısınmasına bağlı olarak yaşanmaktadır.
Bir araçta görülebilecek yangının en önemli nedeni kısa devre olmaktadır. Bunun yanında aracınızda ihmallere veya teknik arızalara bağlı olarak da yangın çıkabilir. Bunun yanında dış etmenlere bağlı olarak da araç yangınları görülebilir. Ne olursa olsun araç yangını endişe verse de en az zararla atlatmak için özellikle kısa devrede nasıl davranacağınızı bilmeniz gerekiyor;
Aracı Öncelikle Güvenli Bir Alana Çekin
Aracınızda seyir halinde yangın çıkması halinde öncelikle araç kiralama acentalarınındaönerdiği gibi sakinliğinizi korumanız gerekiyor. Sakin olmazsanız daha büyük felaketlerin gelmesi olasıdır. İlk olarak sakinliğinizi koruduğunuzdan emin olun ve aracınızı en kısa sürede güvenli bir alana çekin. Ardından aracınızın kontağını kapatın ve el frenini çekerek aracın gitmeyeceğinden emin olun. Daha sonra aracın kaputunu aralayarak araçtan biraz uzaklaşın.
Hemen İtfaiyeye Haber Verin
Aracınızı güvenli bir alana çektikten sonra güvende olduğunuzdan emin olun. Sonrasında hemen itfaiyeye haber verin. İletişim için telefonunuz arabada kaldıysa ve alma şansınız yoksa hemen çevreden yardım talep edin. En kısa sürede itfaiyeye haber verilmesini sağlayın ve bulunduğunuz konumu hemen tarif edin.
İtfaiye Gelene Kadar Yangın Söndürme Tüpü ile Müdahale Edin
Aracınızın kısa devreden doğacak bir nedenle yanması durumunda itfaiyeyi çağırdıktan sonra göreviniz bitmiyor. Aracınızda zorunlu olarak yangın söndürme tüpü bulunması gerekiyor. Hemen aracınıza itfaiyenin yolda olduğu süre içinde yangın söndürme cihazını kullanın.
Yangın tüpünü kullanırken en önemli nokta alevlerin en yakınına kadar dik konumda uygulamanızdır. Aynı zamanda rüzgarı da arkanıza alacağınız bir konumda yangına müdahale edin. Aracınızda bulunan söndürücü ve çevredeki söndürücüler yangını söndüremediğinde aracınız tamamen yanabilir. Bu nedenle aracınızda her zaman ilk yardım çantası ve yangın söndürme tüpü bulunmalıdır.
Motorunuzu Mutlaka Kapatın ve Camları Açarak Aracı Terk Edin
Aracınızda yangın çıktıysa ve hızla güvenli bir yere çektiyseniz aracınızdan çıkmadan yapmanız gereken hayati birkaç adım bulunuyor. Öncelikle aracınızın motorunu kesinlikle kapatmalısınız. Ardından aracınızın penceresini açabiliyorsanız açın, açamıyorsanız mutlaka kırın.
Aracınız yanarken duman kapladığı anda karbonmonoksit gazının ortama gireceğini belirtelim. Özellikle aracı terk edemediğiniz durumlarda cam kırmanız çok önemlidir. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle camı kırarak hemen dağılmasını sağlayabilirsiniz. Araçta sizden başka çıkamayan birileri varsa ilkyardım çantanızdaki pencere kırıcı ile hemen onları da araçtan çıkarın.
Aracınıza Belirli Bir Uzaklıkta Durun
Aracınız yanıyorsa mutlaka patlama olasılığı da olabilir. Bu nedenle yangın anında müdahale etseniz de aracınıza belirli bir uzaklıkta olmanız gerekiyor. Bu süreçte benzin veya döşemelerin tutuşması da söz konusu olabilir. Bu durum aracın patlamasına yol açabilir. Bu nedenle aracınızın patlamasına bağlı olası olumsuzlukları engellemek için yeterli uzaklıkta durmanız gerekiyor. Aynı zamanda çevredeki insanların da aracınızdan uzak durması için uyarılarda bulunabilirsiniz.
Hemen Akü Kutup Başını Çıkarın
Araçta kısa devreden kaynaklı bir yangın çıktıysa bu durum aküyü de ilgilendirir. Bu nenenle kısa devre kaynaklı yangınlarda aracınızın hemen kaputunu aralayın ve akü kutup başını çıkarın. Çok geç kalmadıysanız yangının yayılmasını ve büyük zararlar olmasını bu şekilde engelleyebilirsiniz. Ancak aracın yangın nedenini bilmiyorsanız bu durumda inerken mümkünse yine kutup başını çıkarabilirsiniz. Bunu yapamıyorsanız diğer önerdiğimiz önlemleri alarak itfaiyenin gelmesini bekleyebilirsiniz.
Araçta Kısa Devre Kaynaklı Yangın Çıkmaması İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Aracınızda kısa devre kaynaklı yangın çıkmaması adına alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemleri alırsanız aracınızda kısa devreye bağlı yangın çıkma olasılığı düşer.
Sigortalarınızın Bakımını Aksatmayın
Sigortalar araçtaki elektrik devresinin yüksek akım karşısında koruma altında olmasını sağlar. Aracınızın kısa devresine bağlı bir arıza yangına yol açabilir. Bu nedenle kısa devre yangınlarına karşı aracınızda sigortaların bakımını aksatmayın. Aracınızın sigortası atarsa yeni bir sigorta taktırmalısınız. Ancak taktıracağınız sigortanın aynı amperde olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Aracınızın Periyodik Bakımını Aksatmayın
Aracınızda yangınları engellemek için periyodik bakımlarını düzenli olarak yapmalısınız. Periyodik bakım, mekanik ve elektrik sistemleri bakımı araçtaki yangınları engellemede etkilidir. Bu nedenle benzinli araçlarda 10 bin, dizel araçlarda 15 bin kilometre aralıklarla bakımı yaptırın. Aracınızın elektrik sistemlerini yılda en az bir defa kontrol ettirin.
Aracınızın Akü Bakımını Düzenli Yaptırın
Aracınızda çıkabilecek potansiyel yangınlar için en önemli sebepler arasında yakıt hattı ve hatalı kablolama bulunuyor. Ancak akünüzdeki arızalar ya da akünüzün bakımsız olması da yangın tehlikeleri arasında bulunmaktadır. Aracınızın aküsünde bir sızıntı olmaması için düzenli olarak bakımını yaptırın. Aynı zamanda akünüzde temas noktalarının yakınlarında bir birikim olmadığından emin olun. Kendiniz de 2-3 ayda bir defa akünüzün çevresini temizleme fırçası ile temizleyebilirsiniz. Yılda da en az bir defa aracınızın ak bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.
Sonuç olarak gerekli önlemleri alırsanız aracınızda kısa devre kaynaklı yangın olasılığı düşüktür. Yine de aracınızda bu duruma bağlı bir yangın çıkarsa ilk adım aracınızı terk etmek, akü kutup başlarını çıkarmak, yangın tüpü ile müdahale etmek ve itfaiyenin gelmesini beklemektir.