Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
Son zamanlarda özellikle firmalar maddi yüklerini azaltmak adına araç kiralama hizmeti alıyorlar. Özellikle tatil ve iş amaçlı bu araçların kullanımı çok yaygın hale geldi. Bu araçlarda trafik sigortası ve kasko gibi giderler asla sizi ilgilendirmiyor. Ancak kiralık araçlar ile ilgili bazı soru işaretleri söz konusu oluyor. Öncelikle kiralık araçta hasarı kim öder sorusu çok merak edilmektedir.
Kiralık araç ile kaza yapılması halinde kazanın durumuna göre hasarı ödeyecek kişi değişir. Alkollü araç kullanımı, ölümlü trafik kazası ya da küçük hasarlı bir kaza geçirmiş olabilirsiniz. Bunun dışında kiralık araç sunan firmaya göre de süreç farklı olabilir. Şimdi gelin birlikte kiralık araçta hasarları kim öder ve kaza anında süreç nasıl olur bakalım.
Kiralık Araçta Hasar Durumunda Ne Olur?
Kiralık arabayla kaza yapılması halinde hasarı kimin ödeyeceği konusunda duruma bir bakalım. Öncelikle trafik kazasında kusurlu tarafa bakılır. Kusurlu siz olursanız aracın tamirde olduğu süreç boyunca kiralama şirketi sizden aracın gelirini isteyebilir. Kira kabı olarak bilinen bu durum dışında araçtaki hasar trafik sigortası ya da aracın kaskosu tarafından karşılanabilir.
Kaza sırasında sizler alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde olursanız %100 kusurlu olursunuz. Bu durumda araç sigortası ya da kasko aracın hasarını ödemez. Bu durumda tüm hasarı siz ödersiniz. Kaza sırasında karşı taraf kusurlu olursa tüm masraflar kasko veya trafik sigortası tarafından ödenir.
Araç kiralama sözleşmeniz kaza anında hasarı kimin ödeyeceği konusunda çok önemlidir. Her şey dahil bir sözleşme imzalarsanız kesinlikle ücret talep edilmez. Özetle araç kiralama hizmeti aldığınızda kaza anında hasar kusurlu olursanız sizin tarafınızdan karşılanabilir. Ancak aracın kaskosunun olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda problem yaşamamak adına kurumsal bir araç kiralama firması tercih etmelisiniz.
Kiralık Araçta Kaza Anında Ne Yapılmalıdır?
Kiralık arabayla kaza yaptıysanız öncelikle nasıl hareket etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İlk olarak sakinliğinizi koruyarak can kaybı ve yaralanma var mı buna bakmalısınız. Bir insan tehlikede değilse kaza durumuna göre izlemeniz gereken adımlar var.
Kiralık araçla kaza yaptığınızda doğru adımları izlerseniz sorun yaşamazsınız. İlk olarak aracın konumunu asla değiştirmeyin ve hemen trafik polisi arayın. Daha sonra kaza zaptı tutturun ve alkollü olmadığınızı kanıtlamak için anlık alkol raporu alın.
Kiralık araçla kaza yaptığınız bölgeye jandarma bakıyorsa en yakın jandarma karakoluna gidin ve ifade verin. Daha sonra görgü tespit tutanağı tutturmayı unutmayın. Kiralık araç ile yaptığınız kazaya başka bir araç karışabilir. Bu durumda diğer sürücünün ruhsat ve ehliyet fotokopisini alın. Aynı zamanda diğer araca ait trafik poliçesinin de bir fotokopisini alın. Buna ek olarak kaza tespit tutanağı tutmanız çok önemlidir. Bu durumda araçta hasarı gösteren alanların fotoğrafını da çekmeniz gerekir.
Kiralık arabayla kaza yaptığınız anda bu aşamadan sonra kiralama şirketi ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu süreçte beklenmeyen durumlar yaşamamak için kesinlikle sözleşmenizi iyi incelemeli ve sözleşmeye göre hareket etmelisiniz.
Araç kiralama hizmeti sonrası alkol ve uyuşturucu madde kullanmadıysanız hasar genellikle sigorta ya da kasko tarafından karşılanmaktadır.