Otobanda Araba Bozulursa Ne Olur?
Otobanda Araba Bozulursa Ne Olur?
Özellikle yeni araba kullanmaya başlayan sürücüler için en büyük merak konularından biri otobanda araba bozulursa ne olur sorusudur. Araç arızaları sürücüler için ciddi bir sorundur. Kısa zamanda yetiştirmesi gereken önemli bir toplantıya gecikme, güvenlik riski yaşama gibi sorunlara yol açabilir.
Otobanda yardımı bulmak son derece zordur. Ayrıca güvenlik açısından da riskli bölgelerden biridir. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde otobanda yaşanabilecek bir arızayı bir an önce gidermek ve güvenliği sağlamak gerekmektedir.
Otobanda aracınız bozulduğunda yapmanız gereken ilk hamlelerden biri dörtlüleri yakarak çevredeki sürücüleri arızadan haberdar etmektir. Böylece diğer sürücüler sizi fark eder ve tehlikeye karşı daha dikkatli bir şekilde araç sürerler.
Araba sürerken arızayı fark ettiğiniz anda direkt olarak frene basmak büyük bir hata olabilir. Ani fren ve arıza daha kötü hale gelebilir ve araç şerit ortasında kalabilir. Bu nedenle arızayı fark ettiğiniz anda sakin kalmak ve sinyal vererek yavaş bir sürüşle aracınızı emniyet şeridine çekmek gerekmektedir.
Aracınız ister kendi arabanız ister bir en iyi araç kiralama şirketi bünyesinden alınmış olsun arabanızla yola çıkarken her zaman hazırlıklı olmayı ihmal etmeyin. Acil durumda ihtiyacınız artüm malzemeleri kontrol etmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuz ekipmanlar eksiksiz bir şekilde aracınızda yer almalı.
Araba bozulduğunda dörtlüleri yakmanın amacı diğer sürücülerin sizin bir problem yaşadığınızı fark etmesini anlamaktır. Gece ya da görüş alanı kısıtlı iken aracınız arızalandıysa bagajınızda bulunduracağımız reflektör size yardımcı olacaktır. Rent A Car şirketinden araç kiraladığınızda mutlaka eksiksiz bir şekilde bu ekipmanların yer aldığına dikkat edin. Özellikle virajda ve gece görüşünün az olduğu durumlarda reflektör olmazsa olmazdır.
Otobanda araba bozulduğunda yavaşça sağa şeride çekerek aracınıza uygun bir uzaklığa yerleştireceğiniz üçgen reflektör, yanan dörtlü lambalar ve açık kaput aracınızı görünür kılmaktadır. Böylece diğer araç sürücüleri sizi fark eder ve olası kazaları önler.
Trafik yoğun değilse ve güvenliğinizden şüphe etmiyorsanız uyarı levhası bırakmak için aracınızdan çıkarak levhayı bırakabilirsiniz. Fakat güvenlikle ilgili herhangi bir şüpheniz varsa ve trafik yoğunsa yardım gelinceye kadar arabanın içinde beklemek en doğru yöntemdir.
Araç bozulduktan sonra kendi güvenliğinizi sağlayarak yardım çağırma adımına geçebilirsiniz. Yol yardım hizmeti ya da sigorta şirketinize arayabilirsiniz. Eğer kasko sigortanız aynı zamanda yol yardım hizmeti de sunuyorsa onların çağrı merkezini arayabilirsiniz. Böyle bir durumda aracınız en yakındaki yardım servisine çekilir ve arızası giderilir.
Aracın yolda kalmasına neden olan en yaygın arızalardan biri lastiklerin inmesi. Diğer bir neden ise akünün bitmesi ya da motorun hararet yapması olabilir. Özellikle kış aylarında daha hızlı biten aküler bu durumun temel sebepleri arasında. Sürekli olarak çalışan ısıtıcılar ve silecekler akünün çabuk bitmesine neden olmaktadır. Özellikle uzun yola çıkacak şoförlerin öncesinde araç kontrolleri ve bakımlarını yaptırması gerekmektedir. Her zaman bir arıza durumuna hazırlıklı olmak önemlidir.
Arabayla yolculuk yapmak keyifli ama bazen zorluklarla dolu olabiliyor. Özellikle otobanda ya da şehirlerarası yolculuklarda daha dikkatli olmak gerekmektedir. Bazı önemli noktalara dikkat ederek aracınız yolda kalsa bile bunu kolaylıkla atlatabilirsiniz. Aracınızda uzun yola çıkmadan önce mutlaka aracınızın motorunu kontrol edin.
Araç arızası nedeniyle herhangi bir yolda kalmak can sıkıcı durumlardan biridir. Yukarıda sıraladığımız önerilere dikkat ederek bu problemli durumu daha kolay atlatmayı sağlayabilirsiniz. Tüm ihtimalleri hesaplayarak, bunlara karşı hazırlıklar ve planlar yaparak önceden önlem alabilirsiniz.